• VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
    • VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Yönetici Atama Yönetmeliği Eşitlik Barındırmıyor..

Gelir İdaresi Başkanlığı Yönetici Atama Yönetmeliği üçüncü bölümde, Unvanlara Atanma Şartları belirlenmiştir. Bunlardan bir tanesi de; "(3) Devlet gelir uzmanlığına atandıktan sonra bu unvanda en az beş yıl hizmeti bulunanlar talep etmeleri halinde, müdür unvanına sınava tabi tutulmadan atanabilirler." düzenlemesidir.

Devlet Gelir Uzmanları Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde görev yapmakta olan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamde de sayılan merkez uzmanlar arasındadır.

Gelir Uzmanı taşra uzmanı olarak vergi dairesi müdürlüklerinde görev yapmaktadır. Gelir uzmanlarının vergi dairesi müdürü olabilmesi için anılan yönetmeliğe göre önce müdür yardımcılığı sınavında başarılı olabilmesi ardından da bu unvanda iki yıl görev yaptıktan sonra vergi dairesi müdürlüğü sınavında başarılı olması gerekmektedir. 

Gelir uzmanları vergi dairesinin tüm servislerinde görev yapmakta ve vergi kanunları ile birlikte diğer kurumlara ait kanun, tebliğ ve yönetmelikleri de bilmek durumundadır. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığının tüm birimlerinde devlet gelir uzmanları ile birlikte aynı görevleri yapmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığında çalışmakta olan gelir uzmanı sayısı devlet gelir uzmanı sayısından fazladır. 

Görüleceği üzere Gelir İdaresi Başkanlığı hem merkez hem de taşra da yapılması gereken iş ve işlemleri gelir uzmanı eliyle yerine getirtmektedir.

Ancak konu vergi dairesi müdürlüğü kadrosuna atanma olunca vergi dairesinde hiç çalışmamış, herhangi bir idarecilik tecrübesi bulunmayan ve mükellef ile henüz göz teması kurmamış olan devlet gelir uzmanları vergi dairesi müdürü olarak atanabilirken, vergi dairesi ana vatanı olan merkez birimlere yardımcı olan gelir uzmanları beş yıl görev yaptıktan sonra vergi dairesi müdürü olarak atanamamakta ve önlerine iki ayrı yarışma sınavı konulmaktadır.

Ayrıca merkez uzmanlar rotasyona tabi olmayıp çalışma alanları sadece merkez birim iken gelir uzmanları vergi dairesi müdür yardımcısı olduğunda rotasyona tabi olarak görev yaptığı il değişmekte, vergi dairesi müdürü olduğunda ise ikinci kez görev yaptığı il değişmekte ve rotasyona tabi olarak görev yapmaktadırlar.

Devlet gelir uzmanı kadrosunda bulunan personelin vergi dairesi müdür olarak atanması onlara yönetmelikle tanınmış bir hak olup, gelir uzmanları da görev yaptıkları birimlere müdür olarak atanabilmek için aynı haklardan faydalanmak istemektedir.

Üstad Necip Fazıl KISAKÜREK'in Destan şiirinde dediği gibi; "Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa". Gelir uzmanları artık adaletin tecelli ederek haklarının verilmesini istiyor. Talepleri kimsenin hakkının elinden alınması değil eşit haklardan faydalanmak için gerekli değişikliğin yapılmasıdır.

 

                         VERGİ UZMANLARI TOPLULUĞU



2902 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Pratik Bilgiler

2022 yılı mesken kira gelirlerine

uygulanacak istisna tutarı 9.500 TL

2023 yılı mesken kira gelirlerine

uygulanacak istisna tutarı 21.000 TL