• VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
    • VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Kariyer Hedef , Emeklilik Olmasın

Kamuda kariyer; kişinin emekli olana kadar kariyer fonksiyonlarına göre planlama yaparak kendini geliştirmesi ve kariyer fırsatlarından faydalanmak üzere kamu hayatı boyunca gerçekleştirdiği faaliyetler bütünüdür (VUSAM).

Özel sektörde en alt kademde göreve başlayan bir personel kendini geliştirip işinde başarılı olduğu takdirde daha üst pozisyonlara gelebilmektedir. Bunun en güzel örneği bankalarda görülmektedir. Bankalarda banko personeli olarak göreve başlayan bir kişi başarı seviyesine göre banka müdürlüğü ve akabinde genel müdürlük yöneticiliklerine kadar yükselebilmektedir.

2005 yılında yayımlanan 5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığının kurulmasına dair Kanunla da en alt kademedeki bir memurun başarısına göre Gelir İdaresi Başkanlığına kadar yükselmesi planlanmıştı. Ancak aradan geçen 17 yıllık süreç, bu uygulamanın pekte öyle olmadığını göstermektedir.

Hazine ve Maliye Bakanlığında çeşitli kadrolar ve görevler var iken bunlar arasında geçişkenlikler bulunmamaktadır. Çünkü özlük hakları daha yukarıda olan gruplarda mesleki anlamda tam bir kast sistemi mevcuttur. Merkez uzmanlıklar yada denetim elemanları özlük hakları daha aşağıda yer alan grupların kendilerine hiçbir zaman ulaşmasını ve geçmesini istememekte ve bu hususta direnç göstermektedirler. Ancak asıl hedefin devlete hizmette yarış olduğu her daim unutulmaktadır.

Oysaki Bakanlık taşra veya merkez kariyer mesleklerde çalışanların hemen hemen tamamı aynı okullardan mezun olmuştur. Ancak mülakat sonuçlarında farklı birimlerde görev yapmak zorunda kalmışlardır. Kaldı ki bir sınavda çok başarılı olup sonrasında devlete bir faydası dokunmayan atıl kadrolarda gözden kaçmamaktadır. Üst bir kadroda göreve başlayan bir memur daha alt kadrolar ile empati yapamamaktadır. En alt gruplara kariyer fırsatları verilmiş olsa onlarda kariyer planlaması yaparak kendilerini geliştirme yoluna gidecek ve sonuçta kazanan kurumun ve Devletin kendisi olacaktır.

Kariyer meslekler için olması gereken, gelişmiş ülkelerde olduğu tek bir sınavla Hazine ve Maliye akademisine girişin yapılması ve buradan başarı durumlarına göre ayrılmalarıdır. Bu sayede birden fazla sınav, teorik ve pratik eğitimler sonucunda en başarılı grup tespit edilecek, tek sınavla doğruyu bulma yanlışından da kurtulunmuş olacaktır.

Şu anki sistemde ise taşrada çalışan personelin tek bir kariyer hedefi vardır, oda emekliliktir. Mevcut kariyer hedefleri olmadığından motivasyon kaybı oluşmakta, dinamizm yok olmakta yetenekli personel ön plana çıkamamaktadır.     

Vergi Uzmanları Topluluğu olarak İnsan kaynakları planlamasında ulaşılabilir kariyer performans hedeflerinin konulması ve kariyer gruplar arasında kadro geçişkenliklerinin olması gerektiğini düşünmekteyiz. Gelir İdaresi Başkanlığı Personel Daire Başkanlığında da Personel Kariyer Planlama Bölümü bulunmalıdır. Amaç belirli meslekleri korumak değil yetenekli ve başarılı insanların yolunu açarak vatana hizmet etmek olmalıdır.   

                   

                       VERGİ UZMANLARI TOPLULUĞU



489 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Pratik Bilgiler

2022 yılı mesken kira gelirlerine

uygulanacak istisna tutarı 9.500 TL

2023 yılı mesken kira gelirlerine

uygulanacak istisna tutarı 21.000 TL